ROLADA SZPINAKOWA

 

Rolada jest świetną przekąską. Robi się ją bardzo prosto,  nie potrzeba dużo czasu ani wymyślonych produktów a przede wszystkim to bardzoooo zdrowaaaaa przekąska 🙂

SKŁADNIKI

4 jajka

1 opakowanie rodrobnionego szpinaku

250 g łososia wędzonego w plastrach

200 g serka śmietankowego

2 łyżki mąki pszennej

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz

PRZEPIS

Szpinak przesmaż na patelni, po czym dodaj wyciśnięty czosnek oraz do smaku: sól, pieprz, inne przyprawy wedle uznania. Odstaw do wystygnięcia. Następnie szpinak wymieszaj z żółtkami, mąką i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.

Tak przygotowaną masę wylej do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto powinno sięgać  ok 2 cm, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piecz ok. 10 minut. Wyjmij i ostudź. Upieczoną masę posmaruj serkiem, ułóż na niej plasterki łososia (można go wcześniej skropić cytryną). Całość zwiń w roladę, (którą ja zabezpieczam folią spożywczą) i włóż do lodówki na kilka godzin.

Do degustacji pokrój roladę w plastry.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz