PRZEPIS NA „Lussekatter”

63280

Przepis na wyjątkowe bułeczki szafranowe tzw „Lussekatter”, potocznie nazywane oczami świętej Łucji.

Bułeczki te związane są ściśle z „Dniem Św. Łucji”. Więcej o tym święcie znajdziecie na:     http://30przekraczagranice.pl/2016/12/07/dzien-sw-lucji/

SKŁADNIKI

  • szafran- 1 g
  • drożdze- 50 g
  • cukier- 150 g
  • masło- 125 g
  • mleko- 0,5 l
  • mąka- 750 g
  • jaja- 1
  • sól
  • rodzynki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozpuścić masło w rondelku, dodać szafran i mleko.
Podgrzać do temperatury 37 °C
(Użyj termometru. Odpowiednia temperatura jest bardzo ważna ale zwróć uwagę, że jest to temperatura ciała, więc metoda „na łokieć” stosowana przy sprawdzaniu wody do kąpieli niemowlaka też się może sprawdzić – pod warunkiem oczywiście, że garnek będzie wystarczająco szeroki.  🙂 )
Zalać roztopionym masłem rozdrobnione drożdże, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, oprócz jajka i rodzynków.
Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Zagnieć ciasto i podzielić na 25 części. Uformować okrągłe bułeczki. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut. Bułeczki rozdzielić na długie kawałki (ok. 15-20 cm) i uformować w kształt litery S lub ósemki.
Końcówki powinny się stykać z resztą bułeczki. W bułeczkę wcisnąć kilka rodzynków, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Jajko rozbić z odrobiną soli i posmarować nim bułeczki.
Piec w temperaturze 250 °C 5-10 minut, aż bułeczki będą złotobrązowe.
ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW 🙂

Dodaj komentarz